Review: Fjallraven Abisko Trekking Tights Pro

Confession: ik ben een legginghater. Ik heb een hekel aan strakke kleding, houd niet van synthetische materialen en -hoe suf het ook klinkt- ik vind dat ik er rare spillebeentjes van krijg. Toen de wandellegging de outdoormarkt veroverde was ik om te beginnen dus sceptisch. Toch moest ik tijdens het lopen van de Skye Trail in Schotland schoorvoetend toegeven dat er wellicht voordelen kleefden aan het reliek uit de jaren 60 dat naar mijn mening begraven had mogen worden met zuurstokken en suikerspinnen.

Terwijl ik worstelde met stugge broeksbanden die mijn heupen openschuurden leek mijn wandelmaatje te baden in comfort in haar Fjallraven legging. Geen geschaafde heupen voor haar en ook geen harde stof die tegenwerkte bij steile hellingen en klauterpassages. Het kledingstuk was bovendien zo klein in te pakken dat ze zelfs een extra exemplaar in haar rugzak had weten te proppen. Iets wat mij met mijn zware broeken niet gelukt was. Moest ik mijn mening over de wandellegging toch bijstellen?

Kan deze legginghater bekeerd worden?

Met een persreis naar Schotland in het vooruitzicht besluit ik dat het tijd wordt om te testen of mijn aversie tegen de wandellegging wel helemaal terecht is. Na overwogen te hebben een week op water en brood te leven -wandellegings zijn niet goedkoop- valt de keuze op de Fjallraven Abisko trekking tights pro W: een technische legging met twee steekzakken en verstevigingen van cordura op de knieën en het zitvlak. Perfect voor mijn klauteravonturen in Schotland dacht ik zo. 

Fjallraven legging

Voordeel wandellegging: klein pakvolume

Als de legging arriveert met de post ben ik direct verrast door de maat van het pakketje: past gewoon door de brievenbus! Wat betreft pakmaat scoort de legging dus direct een dikke 10. Ideaal als je veel op reis bent en graag licht reist zoals ik. Ook moet ik al snel toegeven dat het kledingstuk verrassend comfortabel is: de brede heupband zit als gegoten en er zijn geen stugge broeksbanden en knopen die beginnen te schuren onder de heupband van mijn rugzak. So far so good! 

Eerste indruk Fjallraven Abisko legging: kan tegen een stootje!

Aangekomen in Schotland wordt de robuustheid van de legging direct getest op de Aonach Eagach ridge. Deze extreem smalle en ‘wildly exposed’ graat in Glencoe staat al jaren op mijn wensenlijst en zit vol uitdagende klauterpassages over donkergrijs graniet. Het geklim en geklauter begint direct aan het begin van de graat en regelmatig moet ik klimpassen maken waarbij mijn flexibliliteit tot het uiterste getest wordt. Toch word ik geen moment tegengewerkt door de wandellegging. De stretchy stof rekt mee waar nodig en blijft tegelijkertijd stevig zitten zonder af te zakken. Iets waar ik toch een beetje bang voor was voor ik aan deze klauterpartij begon.

De gure weersomstandigheden maken de tocht er niet makkelijker op en voor ik het weet schuif ik op mijn kont naar beneden over een ruwe rotshelling. Ervan overtuigd dat zelfs het verstevigde zitvlak van de legging deze mishandeling niet aankan bestudeer ik na mijn tocht zorgvuldig de schade, die ik niet kan vinden. Verbaasd moet ik vaststellen dat de legging er nog uitziet als nieuw. Iets wat ik van mijn eigen lichaam, dat toch wel onder de blauwe plekken zit, niet kan zeggen. 

Fjallraven legging

Comfortabel, sneldrogend, wel een beetje warm

In de dagen die volgen word ik steeds enthousiaster over de Fjallraven legging. Hij zit bijzonder comfortabel, droogt snel en mijn geschaafde heupen lijken met deze legging voorgoed verleden tijd. Alleen tijdens een lange warme wandeldag merk ik dat de stof iets begint te schuren in mijn knieholtes. Toegegeven: een korte broek was bij deze temperaturen ook veel geschikter geweest. 

Conclusie

Na het uittesten van de Fjallraven Abisko trekking tights pro is er weinig over van mijn diepgewortelde legginghaat. Het kledingstuk is bijzonder comfortabel, blijkt zeer geschikt voor klauterpartijen en is door zijn kleine pakvolume ideaal voor als je graag licht reist. Bovendien kan de legging -ondanks zijn lichte gewicht- zeker tegen een stootje. Samen met het feit dat hij snel droogt maakt dit de legging het ideale kledingstuk voor de actieve avonturier. 

Ik ben in ieder geval helemaal om! En die spillebeentjes? Die hebben me ondertussen naar zoveel pieken gebracht dat het me helemaal niet meer uitmaakt hoe ze eruitzien. Sterker nog: ze mogen júist gezien worden. Iets wat helemaal goedkomt in zo’n fancy wandellegging! 

Voordelen:

+ Comfortabel

+ Klein pakvolume

+ Stretchy 

+ Sneldrogend

+ Twee handige steekzakken

+ kan tegen een stootje

Nadelen:

– Prijzig

– Minder geschikt voor lange tochten in warm weer

Foto’s gemaakt door Paulien van Outdoor inspiratie. 

Wist je dat Nicky ook fan is van Fjallraven?

Nicky heeft de afgelopen zomer enkele producten van Fjallraven flink uitgetest en dan komen er twee favorieten uit de bus. De Abisko Hike 35 rugtas. Deze is Nicky haar favoriet omdat de gehele voorkant kan worden open geritst en de pasvorm gewoonweg perfect is. De andere favoriet is de X-Latt body warmer, een heerlijke extra laag om mee te nemen op een huttentocht als het s’avonds wat frisser is!

Nieuwsgierig naar meer avonturen?