In deze blog neem ik je mee op mijn onvergetelijke ski-avontuur in de adembenemende Lofoten, Noorwegen. Een plek die normaal gesproken hoog op mijn zomer bucketlist stond, maar waar ik me deze keer in het hartje van de winter waagde. Met mijn vriend als gids en de ruige bergen van de Lofoten als achtergrond, ontdekte ik de magie van toerskiën op een manier die ik me nooit had kunnen voorstellen. Wat begon als een zoektocht naar fluffy sneeuw en spectaculaire uitzichten, werd al snel een reis vol onverwachte wendingen, uitdagende omstandigheden, en momenten die me volledig uit mijn comfortzone haalden. Van intense sneeuwstormen tot zonovergoten bergtoppen met panoramische uitzichten op ijzige fjorden en besneeuwde bergen, deze ervaring was allesbehalve voorspelbaar.

Sinds 2022 ben ik ook helemaal gek op skitouren maken en aangezien mijn vriend hier ook opleidingen voor heeft gevolgd, is hij de perfecte gids. Want laten we eerlijk zijn, skiën in heerlijke, fluffy sneeuw met uitzicht op de zee en ruige bergen, wie wil dat nu niet?

En ik had zeker hoge verwachtingen van deze trip, maar ik had nooit durven dromen dat de reis in zoveel opzichten zowel verbazingwekkend als ontzettend uitdagend zou zijn en me zo ver buiten mijn comfortzone zou brengen. Het koude weer en het ruwe terrein voegden een extra laag avontuur toe aan het toch al uitdagende avontuur. Het ene moment sta je midden in een sneeuwstorm op je ski’s tijdens de rit omhoog en een moment later is de hemel blauw, schijnt de zon en heb je een uitzicht waar je u tegen zegt. Ik heb echt zo vaak aan de grond gestaan door het onbeschrijfelijke, vette uitzicht. De met sneeuw bedekte bergen, ijzige fjorden en ongerepte wildernis lieten mij echt ademloos.

Natuurlijk betekende toerskiën in Noorwegen ook afrekenen met wat ruw weer. Maar voor iemand die van avontuur houdt, was dit gewoon weer een spannende uitdaging om te overwinnen. Al was er wel één moment, toen we bijna bovenop een bergtop stonden, dat het even spannend was. Eens in de zoveel tijd werden we daar namelijk gegrepen door een windvlaag en die waren zo hard dat je echt actief met je ski’s moest remmen om niet weggeblazen te worden. Uiteindelijk hebben we er toen voor gekozen om niet verder te gaan en vanaf daar naar beneden te skiën. Maar potverdorie, de top was zo dichtbij! Maar ook dat hoort er soms bij.”

Het weer 

De winter op de Lofoten-eilanden is een magische tijd. De eilanden zijn bedekt met sneeuw en de temperatuur kan laag zijn, maar het landschap is adembenemend mooi. Ik raad je aan om vanaf februari richting noord Norowegen te gaan. In deze periode zijn de dagen langer en is er meer daglicht om te skiën. Het weer kan echter onvoorspelbaar zijn en het kan erg koud worden, dus je moet daarop voorbereid zijn. Het koudste wat wij hebben gemeten is -31. Maar daarintegen was het juist op de Lofoten ook vaak boven 0 graden wat vervelend was omdat de sneeuw daardoor niet zo goed bleef liggen en we uiteindelijk ook niet super veel sneeuw hadden. Daarnaast kun je op de Lofoten ook veel wind verwachten, en deze wind maakt het erg koud, zorg daarom dat je voldoende kleding bij je hebt. 

Om je een beetje een inschatting te geven, wij zijn 10 dagen op de Lofoten geweest waarvan 3 dagen zonnig waren, 5 dagen een mix van zon, regen, wind & sneeuw en 2 dagen ‘slecht’ waren. 

Wij hadden helaas een klein beetje pech met de sneeuwcondities. Een combinatie van weinig sneeuw door temperaturen boven 0 en veel wind zorgde ervoor dat er op veel plekken weinig sneeuw lag, dit hebben de locals ook bevestigd. Houd ook rekening met lawines. Het is belangrijk om te weten hoe je lawines kunt voorkomen en wat je moet doen als je er een tegenkomt.

Onderstaand de routes die wij geskied hebben. Toen wij er waren was er weinig sneeuw en ik heb heb nog niet erg veel tourski ervaring waardoor we ons vooral hebben gefocust op de makkelijkere tours in gebied waar het lawinegevaar op dat moment laag was. 

  • Ryten met uitzicht op Kvalvika beach 
  • Gebied rondom de Lofoten hiking lodge in de buurt van Vestågøy
  • Grønnfjellet – Stordalen 
  • Pilan – Austvågøya 
  • Gebied rondom het meer Storvatnet
 

Hoe hebben wij alles geregeld?

Logistiek, het is niet het meest opwindende deel van een avontuurlijke reis, maar het is wel belangrijk om alles soepel te laten verlopen. Wij zijn vanuit München naar Tromsø gevlogen en hebben onze ski-uitrusting meegenomen. Een tip: neem een eigen kooksetje mee in je skitas (let op! Gasblikjes zijn niet toegestaan, maar je kunt ze kopen in Tromsø). Zo hoef je niet afhankelijk te zijn van restaurants en kun je overal een lekker soepje maken om op te warmen. Vanaf het vliegveld namen we de bus naar het stadscentrum, wat heel gemakkelijk was. Het enige wat veel moeite kostte, was het vervoeren van onze bagage. Een ski-tas, twee duffeltassen en een rugzak. We voelden ons echt als pakezels.

De volgende dag haalden we onze huurauto op en reden we in één dag naar de Lofoten. Houd rekening met een lange rit door een prachtig wit landschap. Onze huurauto had vierwielaandrijving en winterbanden met spikes, wat we zeker aanraden. Op de Lofoten verbleven we in twee accommodaties: het Furu Hostel en een Airbnb in de buurt van Fredvang. Op de terugweg besloten we om nog één nacht in Setermoen te verblijven omdat we op de dag van vertrek nog wilden skiën en daarom laat vertrokken.

De laatste drie nachten brachten we door in Tromsø omdat het weer in Noorwegen vaak onstabiel is en we er zeker van wilden zijn dat we onze vlucht niet zouden missen. Kortom, de logistiek van onze reis was misschien niet het spannendste onderdeel, maar het zorgde er wel voor dat we volop konden genieten van alle avonturen die we beleefden op deze prachtige reis.

 

Onze accomodaties

Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden in Lofoten en Tromso. De meeste accommodaties bevinden zich in kleine vissersdorpjes. Reken op een basic ‘eigen kamer’ met gedeelde badkamer voor €80-€120 exclusief eten. 

Als ik je een suggestie mag geven, kijk vooral even bij het Furu Hostel in de Lofoten. Dit is echt een geweldige plek om te verblijven tijdens de winter voor iedereen die houdt van avontuur en een gezellige sfeer. Het hostel is omringd door een prachtig landschap en heeft interieurs die geïnspireerd zijn op de natuurlijke omgeving en gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Ik vond de inrichting erg cozy en super creatief. Daarnaast is het ook een superleuke plek om mede reizigers te ontmoeten en is de prijs (voor Noorwegen) gunstig! Daarnaast liggen rondom het Furu hostel ook vele zeer ski tour routes en is het hier wat sneeuw zekerder in vergelijking met het gebied rondom Reine. 

Mocht je echt een sneeuwzeker gebied willen hebben dan raad ik je aan om ten westen van Svolvaer te gaan zitten. Echter heb je hier weer niet de ‘gezellige’ en ‘schattige’ huisjes en vibe die zo kenmerkend is voor de Lofoten. 

Nieuwsgierig naar meer avonturen?